Ett agility test innehåller kognitiva, tekniska och fysiska inslag där stimulin från ljud, ljus eller andra signaler tvingar fram en snabb och explosiv riktningsförändring efter att testpersonen gjort sitt aktiva val.

Toppatleter presterar enligt flera studier bättre vid ett agility test än vad utövare av sport på lägre nivåer gör.

Den som vill prestera bättre i snabba och explosiva bollsporter på en högre nivå ska använda utslagsgivande agility test i sin träning

Att träna på att utföra snabba riktningsförändringar i samband med olika former av reaktiva stimulin är en del av träningen som utvecklar snabba och explosiva spelare i utvecklingsbar ålder som vill utvecklas för spel på en högre nivå av rätt sorts träning.

Det reaktiva momentet av ett stimuli är det som skiljer ett agility test mot ett vanligt riktningsförändringstest som används av många tränare, skolor och lag för att utvärdera prestationsförmågan hos spelare i alla åldrar.

Vanliga riktningsförändringstest och övningar där spelarna springer ett förutbestämt mönster utan reaktiva inslag och snabba beslut påvisar spelarens styrkor och svagheter på ett bra sätt men är inte lika utslagsgivande som ett agility test för spelare som utövar sport på hög eller låg nivå enligt forskningen.


Science for Sport
http://www.scienceforsport.com/agility/

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se/hockey

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se