Tre former av armhävningar användes i en mindre studie för att utvärdera vilken typ som lämpar sej bäst för att utveckla explosiv muskelkraft.

Snabba armhävningar, armhävning med klapp och fallande armhävningar från knäsittande position jämfördes med hjälp av EMG och en kraftplatta.

Varje utövare utförde två korta serier med tre armhävningar i rad. Den uppmätta effekten av snabba armhävningar var högre än både armhävningar med klapp och fallande armhävningar från knäsittande.

Fallande Armhävningar belastade bröst, arm och bukmusklerna mer än armhävningar med klapp.

Med stöd av resultatet kan korta serier med fallande armhävningar användas för att utveckla styrka och snabba armhävningar användas för att utveckla mer explosiv kraft.

National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3181e4f7ce