För den som följer resultat och statistik från combines i amerikansk fotboll där fotbollsspelare från bra college visar upp sin atletiska förmåga för att ta en plats bland lagen i den professionella ligan NFL går det att dra vissa slutsatser från de resultat som spelarna presterar.

En combine innehåller tester som 40 yard med två mellantider. Ett vertikalt och ett horisontalt hopp plus 20 och 30 yards shuttle och max antal repetitioner på 102 kg i bänkpress.

Genom att studera resultaten från 1136 spelare under perioden 2005-2009 går det att utläsa att mellantiderna på 40 yard stämmer väl överens med shuttles på 20 och 30 yard.

Den som är snabbast rakt fram på korta distanser är ofta den som har bästa tiden i tester som mäter förmågan att starta, stoppa och riktningsförändra i kondrillerna.

De spelare som hoppar högt och långt har jämförbart bra tider på hela sprintsträckan 40 yard. Bra resultat i bänkpress går att koppla ihop till bra resultat i alla löpmomenten.

För den som gör kopplingen av resultat i en combine direkt till sporten är det svårt att försvara varför bänkpress och 40 yard finns med i en spelarutvärdering medan den som förstår sammanhanget och den idrottsliga prestationsförmågan hos atleten har lättare att förstå urvalet av tester.

Den som är stark, snabb och hoppar långt har i många fall en fördel mot en lika bra spelare som håller en lägre fysisk nivå.

När överkroppsstyrkan som mäts genom bänkpress går att koppla till resultat som har direkt samband med prestationer på och utanför planen i form av sprintsnabbhet och snabba riktningsförändingar så är det bäst att komma tränad för uppgiften till en NFL combine.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se/hockey

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e31821d5e1b