Att tillbringa fler timmar med puck eller boll ger inte spelarna den fysiska utveckling som krävs för att kunna satsa fullt ut på sin sport senare i livet.

-Det är tvärtom många gånger så att själva spelet inte utvecklar den kondition, styrka eller snabbhet som sporten kräver på en högre nivå.

Att bli starkare och snabbare i sin sport kräver istället att de unga spelarna själva tar tag i sin träning och utvecklar sin fysiska kapacitet.

Det kan vara svårt för en ung spelare på ett elitprogram att utvecklas fysiskt när det är för många schemalagda timmar med puck eller boll.

Det handlar inte bara om att bli stark och snabb utan också om att växa på längden och bredden för den som vill fortsätta att utvecklas efter gymnasiet.

Storleken på en spelare i både Allsvenskan och SHL ligger runt 180-190 cm och 80-90 kg och därför gäller det att fysträningen är planerad för att spelarna ska växa på längden och bredden under sin resa från barn och ungdom till junior och senior elit.

Flera föräldrar köper extern träning från en erfaren fystränare för att förbättra ungdomarnas fysiska färdigheter för att öka chansen att komma in på rätt skola och idrottsprogram när det är dags att välja gymnasiet.

Trots att unga spelare deltar i vad som kallas elitverksamhet och går på en skola med tydlig elitprofil är det många gånger en tränare utanför skolan och föreningens elitprogram som hjälper spelarna att förbättra sina tränings- och tävlingsresultat.

Det kan vara så att massor med speltid ska bytas ut mot annan träning för att utveckla den fysiska prestanda som kravprofilen ställer på en spelare som vill nå riktigt långt i sin elitsatsning. För de flesta talanger tar resan slut under gymnasietiden.

Att växa som spelare kräver förutom att känslan och spelförståelsen är utvecklad även att den unga talangen utvecklar den storlek, styrka och kondition som spelarna har i den högsta divisionen


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se