När man låter unga otränade ungdomar börja med styrketräning är det av tradition vanligt att låta ungdomarna utföra många lyft med en lättare vikt.

Unga spelare tål mjölksyra mindre bra och mjölksyra gör musklerna både svaga och okoordinerade. Det gör att tekniken i varje lyft blir sämre och sämre vid träning med för många repetitioner i rad.

Erfarna lyftare berättar att 13-15 repetitioner är svårt att utföra med bibehållen teknik även för den som tränat under lång tid och anses som vältränade.

Styrketräning i en mening att bli starkare kan utföras på olika sätt med olika belastningar och antal lyft.

Genom att jämföra tre nybörjargrupper med en grupp som inte tränar styrketräning lät man en grupp utföra 4 set på en belastning som går att lyfta 3-5 gånger i rad.

De andra två grupperna gjorde 13-15 respektive 23-25 repetitioner. I de flesta nybörjarprogram brukar 13-15 repetitioner vara standard där 3-5 reps benämns som låg och 23-25 reps beskrivs som hög när det gäller antalet utföra repetitioner i varje set.

Vid en direkt jämförelse grupperna emellan så har träningsrutinen med ett lågt antal repetitioner en högre effekt på styrkeutveckling och än att träna med 13-15 eller 23-25 repetitioner när det gäller att utveckla benstyrka hos otränade unga spelare under 7 veckor.

Med ett lågt antal repetitioner är det lättare för unga otränade killar och tjejer att utveckla benstyrka och samtidigt utföra varje lyft med rätt teknik.

När det gäller skaderisken vid styrketräning berättar nya och väl gjorda undersökningar att det är 400 gånger högre chans för unga människor att skada sig på en vanlig cykel och mellan 1500-3500 gånger högre risk att skada sej på en fotbollsträning jämfört med att träna styrketräning under sakkunnig ledning


National Strength and Conditioning Association


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se