Många vintersportare tränar på gym under lågsäsongen för att bli bättre i sin sport. Moderna gym erbjuder förutom maskinträning ett större utbud av funktionell träning med öppna ytor för tunga och explosiva lyft, hopp och sprint.

Traditionell gymträning eller maskinträning är inriktad på styrketräning av isolerade muskelgrupper medan funktionell styrketräning använder övningar för styrka, stabilitet och balans, med koordinativa övningar och explosiva moment.

Att jämföra gymträning med träning av funktionell karaktär kan vara intressant för slutresultatet.
Genom att först testa sin kapacitet för rörlighet, muskeluthållighet, vertikal hoppstyrka och agility utvärderade två grupper olika typer av träningsprogram för gym eller funktionell styrketräning.

Gymgruppen tränade efter ett delat program för överkropp och ben två gånger i veckan under 8 veckor. Träningsgruppen som använde funktionella skivstångs-övningar tränade bålstabilitet, corestyrka och utförde agility under samma tidsperiod.

Efter avslutad träning hade gruppen som tränat funktionellt bättre testresultat i rörlighet, hoppstyrka, agility, muskeluthållighet och gjorde fler uppsittningar, armhävningar och hade bättre tider för agility än gymgruppen.

Med hjälp av funktionell träning för styrka och rörlighet kan tränare och idrottare som vill nå nya resultat lättare nå framgång med sin träning.

Det gäller att uppsöka ett träningsställe som erbjuder skivstångsträning med öppna ytor för explosiva hopp och kort sprint vid två tillfällen varje vecka under sommaren för att förbättra den fysiska formen inför nästa säsong.


National Strength and Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e318280d40b