När duktiga tävlingslöpare vill förbättra sin löpning kan hopp och kort sprint vara en bidragande faktor till bättre sluttider.

Före och efter träningsperioden testades hoppstyrkan och sprintsnabbheten på 20 meter sprint tillsammans med ett maxtest på 2,5 km.

Studien visar att duktiga medel- och långdistanslöpare som tränar explosiv styrka med hjälp av plyometriska studshopp från 20 och 40 cm höjd förbättrar hoppförmågan och löpförmågan på kort och lång distans.

Efter 6 veckor med hopp och sprintträning förbättrades sluttiden på 2,5 km. Hopphöjden ökade och sluttiderna på 20 meter förbättrades.

Den kontrollgrupp av duktiga tävlingslöpare som ingick i 6 veckorsstudien och följde ett träningsprogram med löpning för medeldistans eller långdistans utan inslag av hopp och sprint försämrade sina testvärden under testperioden.


National Strength & Conditioning Association.


All Sport & Idrott


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3182a1f44c