Flera tränare för lagbollsporter börjar sin träning med att springa runt planen eller hallen i ett tempo som inte påminner om matchtempo i hockey, fotboll, basket eller innebandy.

Ingen bollsport i världen spelas i en jämn fart varv efter varv med en spurt på slutet. Det är därför hög tid att fundera över vad träningen har för syfte och vad löpningen runt sporthallen eller planen ska leda till.

Bollsportens spelidé bygger i allmänhet på korta snabba djupledslöpningar under några få sekunder åt gången. Farten är hög under kort tid. Vilan är förhållandevis lång i väntan på nästa sprintlöpning.

Sprint och snabba riktningsförändringar med hjälp av kondriller går att träna utanför hallen eller planen. Även under sämre förutsättningar än konstgräs och sportgolv går det att träna sin förmåga att springa, stoppa, hoppa och riktningsförändra innan det är dags att spela boll.

-Med högintensiv träning vaknar kroppen till liv och intensiteten kan därför höjas under själva bollspelet.

Att spela smålagsspel under 3 minuter med 1 minuts vila i flera omgångar ger ett högre tempo, bättre kondition och mer tid med boll än att springa några varv runt planen.

Att springa i backe ger jobb i 20-30 sekunder medan arbetstiden på planen ofta varar i ett par sekunder. Om syftet med träningen är att bli snabbare på korta distanser 5-10 meter ska träningsformen efterlikna matchlika situationer.

Fundera en gång till som tränare eller spelare i bollsport om löpning i backe, runt planen eller hallen ska vara en del i träningen om syftet är att bli upprepat snabb på korta distanser.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se