Statisk styrka eller råstyrka har visat sej vara bra när det gäller att utveckla mer styrka och kraft innan tester, träning och tävling.

För att testa effekten av statisk råstyrka vid mer uthållighetsbaserad idrott testades olika former av förberedelser inför 1000 meter rodd på en roddapparat.

Innan testet gjorde roddarna i testgruppen ett statiskt maximalt drag mot ett fast handtag under 5 sekunder och upprepade det 5 gånger med 15 sekunders vila mellan varje drag.

I två sekunder användes ett submaximalt drag och i tre sekunder drog roddarna så hårt dom kunde i handtaget.

Effekten av statisk styrka vid uppvärmning innan 1000 meter rodd visar sej i bättre tider och högre kraftutveckling främst under de första 500 metrarna.

Att ta i så mycket det går innan det är dags att prestera kan vara ett bra sätt att slå nya personliga rekord.


All Sport & Idrott


National Strength & Conditioning Association.


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3182495025