Styrketräning, barn, ungdom foto: All Sport och Idrott

Minskad skaderisk hos barn som styrketränar

8/8, 2017 kl. 06:25

Att träna styrketräning som ung gör att kroppen på ett tidigt stadie lär sej att tåla de belastningar som uppstår under träning och tävling.

  • Styrketräning, barn, ungdom foto: All Sport och Idrott
  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

Över 60.000 barn skadar sej av sport varje år. Styrketräning anses vara det mest effektiva sättet att förebygga skador hos barn och ungdomar.

Barn och ungdomar kan på kort tid bli mycket starkare av styrketräning. Redan i 6-10 års ålder ska träningen inriktas mot styrka med övningar som ger kroppen balans och bra teknik.

I 9-12 års ålder är det dags att skola in rörelser som efterliknar olympiska lyft med skivstång.
Skivstångsträning sker bäst med käpp eller klubbskaft och kan användas som både uppvärmning och träning.

Övningarna upprepas långsamt och ofta för att programmera kroppen att kunna utföra olika typer av basövningar som knäböj, marklyft och frivändningar.

Styrkeökningen är störst bland dom yngsta utövarna och kommer förmodligen från den neuromuskulära anpassningen som sker mellan hjärna, nerver och muskler under teknik och belastningsträning.

En viss volymökning kan ske hos yngre personer men den riktiga muskeltillväxten kommer efter puberteten.

Skadefrekvensen vid styrketräning ligger på 0,0037 skador per 100 träningstimmar styrketräning för barn och ungdomar.

När det gäller tyngre styrketräning är skadefrekvensen bara 0.0015 skador medan bollsport hamnar på nästan 7 skador per varje 100-timmarsperiod.

Det gör att den unga fotbollsspelaren löper 1500-4500 gånger större chans att råka ut för en skada än den som tränar styrketräning eller tung styrketräning.

Källa: Riksidrottsförbundet RF
Kunskapsöversikt styrketräning för barn och ungdom


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Denna artikel är publicerad på All Sport och Idrott via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng