Unga fotbollspelare som tränar hoppstyrka och sprint vid sidan av fotbollen under 26 veckor förbättrar även sina träningsresultat för rörlighet och muskel-uthållighet medan kontrollgruppen av barn som bara tränar fotboll på fotbollsträningen försämrar sina träningsresultat under samma tid.

Musklernas förmåga att anpassa sej till träning är stor innan puberteten. Med åldersanpassad träning för hoppstyrka, sprint och muskeluthållighet ökar chanserna markant att utvecklas vidare i sin sport.

-Mest markant är ökningen av muskeluthållighet som med rätt träning innan puberteten kan förbättras med nära 50 procent.

-Barn som inte tränar sin muskeluthållighet innan puberteten har mycket små chanser att utveckla den förmågan senare i livet.

-Tränare av barn och ungdomar ska därför planera träningen så att aktiviteterna stämmer väl överens med barn och ungdomars utveckling.

Om elitsatsning innebär att barnen bara spelar boll så kommer det inte att utveckla någon elit på sikt, mer än "ungdomselit" som kortsiktigt vinner alla matcher och cuper under ungdomsåren. Det räcker inte till Allsvensk debut.

Ska träningen leda till att både bredd- och elitsatsande föreningar ska förbereda spelare att ta steget till spel på junior och senior hög nivå ska träningen anpassas för att utveckla spelarnas fysiska färdigheter under barn och ungdomsåren.

Bra fysik följer unga spelare resten av livet oavsett om dom väljer att att sluta eller fortsätta med sport på bredd eller elitnivå som vuxna.

Utvecklar ni spelarnas fysiska kapacitet i tillräcklig utsträckning under barn- och ungdomsåren eller spelar ni bara boll på träningen för att vinna ungdomsmatcherna?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0b013e31829b2222