Planera in ett fyspass för varje utfört ispass

11/10, 2017 kl. 13:30

Tränare för ungdomslag som tränar på is två, tre eller fyra gånger i veckan ska planera för lika många fyspass.

  • Niclas Carlson Gävle
  • Webcoach PT online fystränare
  • www.webcoach.se
  • Webcoach

Planering är en viktigt faktor för utveckling av växande individer. Svenska Ishockeyförbundet rekommenderar ett fyspass för varje ispass för att ungdomar ska utvecklas under uppväxten.

Tränare för ungdomslag som tränar två, tre eller fyra gånger i veckan ska planera för lika många fyspass. Spelarnas ålder avgör vilken typ av fysträning som ska prioriteras.

Före puberteten kan rörlighet, balans och koordination tränas tillsammans med kort sprint för att utveckla snabbhet innan spelarna går på is.

Kort sprint, balans och koordination kan även köras på isen och rörligheten kan planeras som två korta pass före och efter isträningen.

Efter träningen kan små spelare träna med lätta vikter på gymmet eller med egna kroppen som belastning.

Under puberteten är det lättast att utveckla styrka och uthållighet. Här kan rörlighet tränas innan och efter varje ispass.

Spelarna kan köra tyngre skivstångsövningar som knäböj, marklyft, frivändning eller bänkpress ihop med medicinbollkast och hopp innan isträningen.

I början av ispasset kan tränaren planera för kort sprint och kondriller på isen i syfte att utveckla skridskoåkningen med start, stopp och snabba riktningsförändringar.

I slutet av passet kan det vara lämpligt att lägga in uthållighetsbaserad träning som smålagspel i intervallform med korta och långa intervaller.

Efter ispasset är det möjligt att lägga in rörlighetsträning för hela eller delar av laget istället för att cykla eller att jogga ned.

http://webcoach.se/pages/view/hockey

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng