Basket är en av dom största sporterna i världen. Med sina 400 miljoner utövare tillhör basket topp tre tillsammans med fotboll och volleyboll. Ingenjörer från North Carolina State University har genom att datorsimulera 1 miljon skott mot en basketkorg bevisat att det är 20 procent större chans att avgöra en jämn match om skottet först tar i plankan bakom korgen, istället för om skytten försöker sej på ett direktskott rakt ner i korgen. En s.k svich eller påse.

Att sikta på plankan är ett effektivare sätt att sätta både två och trepoängare 5-7 meter från korgen. Det är effektivare att sikta på plankan även om skottet kommer från kanterna i området mellan linjen för straffkast och linjen för tre poäng. Forskarna använde en basketboll för herrar med 3 varvs backspinn eller bakåtrotation vilket anses vara det optimala för ett poänggivande straffkast. Kasten simulerades från tre olika kasthöjder 185-245 cm.


Studien är utförd av The Department of Mechanical and Aerospace Engeneering och publicerad i The Quantitative Analysis in Sports


All Sport och Idrott
http://www.sportidrott.se

Gilla oss på Facebook
http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/108880909154383