Skador sätter stopp för några av lagen i landets högsta hockeyliga SHL. Enligt skadestatistiken uppstår en skada när laget byter tränare eller när en spelare byter lag.

Nya spelmodeller och träningsmetoder ställer höga krav på spelarnas förmåga att anpassa sig till hård belastning.

Krislagen kan ibland råka dubbelt illa ut när poängskörden uteblir till följd av skadeläget efter jul då några lag redan har flera av sina annars tongivande spelare på skadelistan.

Det händer att bottenlagen som redan är skadedrabbade tvingas att byta tränare som med en annan typ av träning och matchning ska rädda sitt nya lag från streckstrider längst ned i tabellen.

Andra orsaker till att några av årets lag i SHL inte plockar poäng är att lagen köpt på sig redan skadade spelare som inte gör sig själva eller laget en tjänst när de dyker upp oförberedda och otränade.

Traditionen att låta lagläkaren och fystränaren gå igenom nya och gamla spelare är inte fullt utvecklat i alla föreningar trots att man spelar på allra högsta nivå.

Över 80 procent av alla skador är det man kallar återfallsskador som innebär att det ofta är samma spelare som går sönder igen. Dålig eller utebliven rehabilitering efter snabba ingrepp av läkaren gör att spelare som tappat matchformen snabbt gör nya försök att spela med sprutor, tabletter och tejp.

Smärtan gör att spelaren använder nya sätt att röra sig som leder till försämrad prestation. Slarv från spelare och deras tränare under sommarhalvåret visar sig ofta tidigt på säsongen om träningen inte haft ett syfte att vara både skadeförebyggande och prestationshöjande.

https://sportidrott.se/articles/view/stress-och-oro-forlanger-lakningstiden-vid-skada

En skada läker under lång tid och utsätter både spelaren och laget för stora prövningar. När laget testar egna juniorer som inte är tränade för uppgiften och om sportchefen och fystränaren inte tänker hockey på samma sätt som huvudtränaren så är skadekarusellen igång.

All träning ska i första hand vara skadeförebyggande och i andra hand prestationshöjande oavsett på vilken nivå man spelar. En bra fystränare är värd mer än tio lagläkare när målet är SM-guld.




All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se