När redan starka och vältränade motionärer vill bli snabbare på 10-30 meter fungerar en kombination av hälften sprintträning och explosiv styrketräning bättre än att bara träna explosiv styrka eller sprint två gånger i veckan under 6 veckor

Med redan stark och vältränad menas kvinnor och män som klarar av att knäböja en vikt som motsvarar två gånger den egna kroppsvikten.

I studien deltog vältränade kvinnor och män som tränar och tävlar på amatörnivå. Deltagarna delades in i tre grupper där två av grupperna tränade enbart explosiva knäböj eller sprint.

http://www.tyngre.se/artiklar/sprinttraening-eller-knaeboej-foer-mer-snabbhet/

En tredje grupp kombinerade explosiva knäböj med sprint med hälften av träningsdosen för den knäböj och sprint som de två övriga grupperna utförde vid varje träningspass.

Resultatet av studien visar att grupperna som antingen tränat sprint eller explosiva knäböj två gånger i veckan under 6 veckor förbättrade sina testresultat på 10-30 meter på ett liknade sätt och att gruppen som kombinerat explosiva knäböj med sprint förbättrat sina resultat mest.

Det går med hjälp av resultaten i studien för starka och vältränade amatörer som klarar dubbla kroppsvikten i knäböj att förbättra sprintsnabbheten med hjälp av sprintträning och explosiv styrketräning med knäböj på en belastning som motsvarar 60 procent av 1RM max.

Kombinationen styrketräning och sprint belastar kroppen i mindre utsträckning än enbart sprintträning och kan användas för att begränsa den totala belastningen på idrottare som tränar för att bli snabbare i sin sport.

Studien visar att man kan bli snabbare rakt fram genom att lyfta en vikt rakt upp och att explosiv styrketräning förbättrar sprintsnabbheten när starka individer använder lättare belastning för att utföra snabba och explosiva rörelser på träning.

Resultaten visar även att explosiv styrketräning för redan starka och vältränade kvinnor och män är lika bra som sprintträning för att bli snabbare på 10-30 meter.


International Journal of Sports Medicine

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

DOI: 10.1055/s-0035-1547284