Efter hockeysäsongen tränar många juniorer periodiserad styrketräning för att bli starkare, snabbare och mer explosiva inför en kommande tävlingssäsong.

Testvärden för 1RM knäböj, frivändning och bänkpress förbättras markant när spelarna är 16-19 år och resultaten för explosiva hopp och agility blir mätbart bättre genom anpassad styrketräning.

Spelare som inte tränat kondition under de tidiga tonåren får svårt att anpassa sig när träningen blir tuffare som junior.

Det är mellan 13-16 år som utvecklingsfönstret för kondition står vidöppet. När utvecklingsfönstret stänger är det mycket svårare att förbättra konditionen.

När spelarna tränar sig trötta försämras resultaten för styrka och explosiv kraft då nivåerna för kroppseget testosteron sjunker om träningsvolymen blir för stor för unga spelare med dålig kondition.

Även om inte överträning förekommer så sjunker testresultaten för styrka och explosiv kraft när träningsvolymen blir för stor för spelare som är för dåligt grundtränade.

Fysträning ska anpassas så att testresultaten för styrka och explosiv kraft utvecklas samtidigt med uthålligheten innan det är dags att träna för spel på en högre nivå.

Att träna sej riktigt trött flera gånger i veckan gör inte otränade spelare starkare, snabbare och mer explosiva till nästa säsong.

Testar ni konditionen på spelare i 13-16 års ålder?
Springer dom 3km under 12 minuter. Det är vad som krävs för att tåla träning och hinna återhämta sig mellan varje ny träning och match vid spel på en högre nivå oavsett sport.

National Strength and Conditioning Association

All Sport & Idrott

WEBCOACH HOCKEY
http://webcoach.se/pages/view/hockey


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se