Vuxna människor oroar sig ibland för att barn och ungdomar ska skada sig genom styrketräning. I själva verket är det precis tvärtom.

-Styrketräning är en av de säkraste och effektivaste sätten att förebygga skador hos unga individer som tränar och tävlar under de tidiga tonåren.

52 unga fotbollsspelare i åldern 13-14 år som spelar fotboll på elitnivå delades in i två grupper. En träningsgrupp bestående av 26 unga spelare kompletterande fotbollsträningen med styrketräning 2-3 gånger i veckan under 12 veckor och en kontrollgrupp med lika många elitspelare i 13-14 års ålder tränade bara fotboll under samma tidsperiod.

Träningen utformades så att träningsgruppen tränade i 4 perioder med 3 veckors styrketräning och en veckas vila från styrketräning innan nästa styrketräningsperiod.

Efter totalt 12 veckors styrketräning var var spelarna i träningsgruppen starkare vilket gör att sluttiderna för kort sprint, agility och explosiva hopp är bättre hos spelarna i träningsgruppen än i kontrollgruppen som bara tränat fotboll.

Antalet skador bland spelarna i laget registrerades under fotbollssäsongen. I kontrollgruppen som inte tränat styrketräning skadades 17 av 26 spelare vilket motsvarar mer än 65 procent. I träningsgruppen skadades 4 av 26 under fotbollssäsongen.

Det motsvarar 15 procent. I jämförelse med elitspelare i 13-14 års ålder som tränar både fotboll och styrketräning är det fyra gånger så vanligt med skador under fotbollssäsongen för spelare i samma ålder som inte styrketränar.

Att få spela skadefri under de tidiga tonåren är kanske den allra viktigast framgångsfaktorn för den som vill utveckla sitt spel för att kunna spela på en lite högre nivå.

Styrketräning utvecklar den fysiska delen av spelet och förebygger skador hos unga idrottsutövare som vill bli bättre i sin sport.

National Strength & Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0000000000000920