Under onsdagskvällen visade den tidigare Brynässpelaren Henrik Petré kBox för Gävles proffesionella fystränare i Korpens fina lokaler på Gävle Strand. Henrik jobbar som utbildningsansvarig på företaget Exxentric som utvecklat kBox för tester och träning för olika sporter på alla utbildningsnivåer.

Att styrketräna förknippas ofta med att lyfta tunga vikter. Det är ibland effektivare träning att bromsa vikten på väg ned än att lyfta upp den för den som vill bli större, starkare och snabbare.

Att träna med ett fly wheel eller svänghjul som sitter monterat på sidan av en kBox skapar möjligheter att både accelerera och bromsa en aktiv rörelse.

Själva svänghjulet gör att styrketräningen kan varieras på många sätt med olika hastighet och belastning i upp- och nedåtgående fasen av ett lyft.

kBox är en svensk produkt som används i alla stora sporter i USA. Forskning där kBox utgör motståndet vid framför allt inbromsade rörelser visar goda resultat på både muskelvolym, hoppstyrka och sprintsnabbhet.

Träningen i kBox förbättrar enligt flera studier förmågan att springa snabbt, hoppa högt och att starta och stoppa vid snabba riktningsförändringar.

Svänghjulet på kBox kompletterar annan träning och används på samma sätt som en skivstång för att utveckla olika fysiska kvaliteter hos ovana lyftare, amatörer och proffsspelare i NFL, NBA och NHL.

Forskningen visar även att träning med kBox ger mätbara resultat i det skadeförebyggande arbetet.

Urstarka fystränaren Victor Lejon från Gävle som var med och testade kBox fick ta i så mycket han orkade i övningar som knäböj, marklyft, utfall och roddövningar.

-Det här är perfekt för spelare som är för unga för att hantera skivstång. Det ger också goda tränings-möjligheter för de spelare som saknar lyftteknik.

-För spelare som hanterar både lyfteknik och tunga vikter kan kBox skapa möjligheter att lyfta både tungt och snabbt för olika träningseffekter.

-Med basövningar och variation i lyften går det att använda kBox för all sorts träning som syftar till att göra en spelare stor, stark, snabb och explosiv.

Den tillhörande appen visar resultatet av varje lyft och räknar ut kraft, fart och effekt för snabb feedback på läsplattan eller direkt i mobiltelefonen

Läs mer om kBox
http://exxentric.com/exercises/


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se