Träna på att vara upprepat snabb på 10 och 20 meter

24/9, 2017 kl. 09:15

Förmågan att vara upprepat snabb avtar i slutet av varje match och när säsongen nästan är slut är förmågan att vara upprepat snabb match efter match i slutspel och finaler ständigt nedsatt hos spelare och lag som inte tränat på att vara upprepat snabba på match i samband med annan träning.

Att vara upprepat snabb är en viktig egenskap som efterfrågas i alla lagsporter som spelas på junior och senior hög nivå. Upprepad snabbhet bygger på 10-20 meter sprint och kan tränas före annan träning två gånger i veckan för att spelarna ska underhålla och förbättra förmågan att vara upprepat snabba under en hel säsong.

Förmågan att vara upprepat snabb avtar i slutet av varje match och när säsongen nästan är slut är förmågan att vara upprepat snabb match efter match i slutspel och finaler ständigt nedsatt hos spelare och lag som inte tränat på att vara upprepat snabba på match i samband med annan träning.

Att träna på att vara upprepat snabb ska ske i maximalt tempo två gånger i veckan för att förbereda nervsystemet innan det är dags att utföra högintensiva, tunga och explosiva moment på träningen.

Efter uppvärmningen som tar 5-10 minuter och består av dynamisk rörlighet, utfallssteg och löpskolning med tilltagande intensitet ska lika långt tid läggas på att träna på att vara upprepat snabb på 10-20 meter i maximal fart.

Utför 5 korta sprintlopp som är 10-20 meter långa. 10 meter ska springas under 2 sekunder och 20 meter under 3 sekunder. Vila 30-60 sekunder mellan varje kort lopp för att spelarna ska kunna utföra alla 5 loppen i maximal fart på pigga ben.

Börja med 5 lopp för unga och relativt otränade spelare och lägg till ett kort sprintlopp i veckan så att alla spelarna i laget klarar av att vara upprepat snabba på pigga ben under 10 x 10 eller 10 x 20 meter sprint i maximal fart innan annan träning. Vila 30-60 sekunder mellan varje lopp.

Hur gör ni med upprepad sprintsnabbhet i ditt lag. Tränar ni på att vara upprepat snabba match efter match en hel säsong?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng