Fotbollssäsongen är över och Allsvenskan har fått en värdig vinnare. Unga fotbollsspelare som drömmer om att spela i landets högsta division tränar under vinterhalvåret för att bli större, starkare och snabbare till nästa säsong.

Många tränare vill att deras unga spelare ska bli mer explosiva när de överlämnar truppen till fystränaren under lågsäsongen.

En duktig fystränare berättar då att spelaren först måste vara snabb och stark och ha passerat puberteten för att kunna bli riktigt explosiv av styrketräning.

Innan puberteten är förutsättningen för att utveckla explosiv styrka låg. Därför lägger en bra fystränare mer tid på att förbättra rörligheten och olika former av snabbhet hos de yngsta spelarna innan det är dags att göra dem lite större och starkare i gymmet om några år.

Med bättre resultat för 1RM maxstyrka och större benmuskler går det sedan lättare att utföra snabba och explosiva rörelser på och utanför planen.

En bra metod för att utveckla maximal styrka och spänst är att låta vältränade spelare som passerat puberteten växla mellan tunga och lätta lyft i kombination med
enstaka hopp och korta hoppserier.

Med tunga lyft menas en belastning som motsvarar 80-90 procent av 1RM max. Lättare lyft utgörs av motstånd som motsvarar 30-60 procent av 1RM max medan hoppen består av nedhopp, upphopp och studshopp.

Tränare och föräldrar behöver förstå att träning för att utveckla explosiv styrka hänger ihop med spelarnas ålder och fysiska grundegenskaper.

Det finns inga genvägar att ta. Först när spelaren är rörlig och snabb och befinner sig i rätt ålder går det att utveckla styrka och explosiv kraft genom anpassad träning.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se