Träna ungdomar på att tåla hård träning i vuxen ålder

4/8, 2017 kl. 10:25

Att träna för att orka med den höga belastningen som elitspelare i landets högsta ligor utsätts för oavsett sport tar 10 år att genomföra.

Att träna hårt en sommar kan alla göra men det gäller att hålla för hård belastning från tuff träning under flera år för att kunna spela match på elitnivå under en hel säsong.

Unga spelare som ska ta det stora steget från junior till senior elit ska förbereda sig noggrant under varje sommarlov för att tåla tuffare träning senare i livet.

Oavsett hur man tränar på försäsongen ska träningen i första hand vara skadeförebyggande och i andra hand prestationshöjande oberoende av vilken sport, ålder eller nivå handlar om.

Med 15 spelare på skadelistan förberedde sig Leksand för spel i ishockeyns högsta ligan SHL 2016. Året innan det tog Frölunda SM-guld med noll spelare på skadelistan efter jul.

http://www.dt.se/ishockey/shl/elva-spelare-saknades-har-ar-hela-leksands-skadelista#Ishockey

Frölunda är ett av topplagen i SHL som vet hur man förebygger skador och förbereder slutspel med hjälp av prestationshöjande sommarträning.

Av tradition är det spelare och lag som kan hålla skadorna borta som spelar och vinner flest matcher under säsongen.

Det tar flera år av systematisk träning och handlar inte om att träna stenhårt några veckor under sommarlovet. För unga spelare handlar det istället om att träna smart som ung för att tåla hårdare träning som vuxen.

Att träna för att orka med den höga belastningen som spelare i landets högsta ligor utsätts för oavsett sport tar 10 år att genomföra.

Det sker med hjälp av kunskap i träningslära för växande individer och kräver stort tålamod hos både tränare spelare och föräldrar om det ska ge några starka, snabba, uthålliga och skadefria spelare på längre sikt.

Det är väl investerad tid i ett ungdomslag och juniorlag som följer den talang och utvecklingsplan som finns framtagen för varje tävlingssport.

Att läsa planen och förstå innehållet och sedan vara tuff nog som tränare, spelare eller ledare att följa det som står är att träna och spela på ett för sporten på ett elitförberedande sätt som skapar förutsättning för spelare i alla åldrar att utvecklas för spel på en högre nivå.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng