Vanlig gymträning utvecklar inga atleter

16/8, 2017 kl. 11:29

Att gymma långsamt under en timme några gånger i veckan utvecklar inte den atletiska förmågan. Sluta gymma och börja träna på riktigt.

  • Niclas Carlson webcoach
  • Niclas Carlson webcoach
  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

Det är rörlighet, balans, kroppskontroll, maxstyrka och snabbhet som ligger bakom alla explosiva rörelser som gör skillnad i sport på en högre nivå.

-Att gå på gym och att styrketräna för att bli bättre i sin sport är inte alltid samma sak. Gymträningens 3-4 set och 8-12 repetitioner där en isolerad muskelgrupp tränas i ett långsammare tempo med en lättare vikt leder inte till starka, snabba och explosiva muskler som är anpassade för upprepat snabba och explosiva rörelser.

För att bli starkare och snabbare är träning med ett fåtal tunga repetitioner i basövningar som belastar flera leder och muskelgrupper effektivare.

Det gäller att hela tiden träna med god teknik och att öka belastningen för att kroppen ska svara på träningen när syftet är att bli starkare och snabbare av styrketräning. Den som blir mycket starkare blir ofta lite snabbare på korta distanser

Vid sidan av styrketräning ska övningar som höjer den atletiska förmågan läggas till träningen. Övningar för balans och koordination tillsammans med olika former av hopp, start, stopp och snabba förflyttningar med eller utan yttre belastning ska ingå i träningen för den som hela tiden vill utvecklas och bli bättre i sin sport.

Med basövningar menas knäböj, marklyft och bänkpress. Vid sidan av tunga lyft kan frivändning, stöt och ryck användas av den som kan tekniken för att utveckla snabba och explosiva rörelser.

Kort sprint, explosiva kast, enstaka hopp och korta hoppserier ska tränas ihop med mer komplexa övningar som ställer krav på rörlighet och kroppskontroll när målet är att utveckla den atletiska förmågan för att bli bättre i sport.

Att gymma långsamt under en timme några gånger i veckan utvecklar inte den atletiska förmågan. Sluta gymma och börja träna på riktigt.

Tränar du bara gym eller tränar du för att förbättra din atletiska förmåga för att nå framgång i din sport?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng