Åsikter, gissningar och faktakunskap ställs ofta mot varandra när grupper av människor tycker till om tester, träning och sport.

Det vimlar av folk som gillar att tycka till utan vetskap och i stort sett varje tränare har sin egen uppfattning om vilken metod och vilka övningar som ger bäst resultat.

Att helt vanliga chin ups är den bästa magövningen är det kanske få som tycker. För att ta reda på hur träning fungerar kan olika mätmetoder användas för att reda ut hur kroppen påverkas av olika övningar.

EMG eller elektromyografi registrerar de elektriska spänningsförändringar som muskelcellerna genererar under fysiskt arbete. EMG kan mätas med hjälp av trådelektroder inne i muskeln eller med hjälp av ytelektroder utanpå huden.

I ett träningsexperiment för ett större webbmagasin användes EMG för att mäta aktiviteten i uppmätta muskler under anspänning.

Över 50 olika styrkeövningar som används av tränare och utövare för att träna rygg- och magmuskler på ett effektivt sätt utvärderades genom att mäta och registrera spänningsgraden i tvära och sneda bukmuskler samt i ryggsträckarmusklerna längs ryggraden.

Den övning som enligt träningsstudien aktiverar de raka bukmusklerna mest är vanliga chin-ups utan belastning. Det hade man kanske inte kunnat gissa men haft många åsikter om.

För de sneda bukmusklerna, external obliques, är hängande benlyft effektivast. Också ganska otippat eftersom benen lyfts rakt fram utan vridning eller rotation. Ibland fungerar inte träning exakt som man hoppas eller tror.

För de inre sneda bukmusklerna är Ab Wheels bra. Det tycks vara så att musklerna som hindrar kroppen från att avvika från rätt teknik är de muskler som aktiveras mest under övningen.

Trots att övningar med Ab Wheel går rakt framåt och bakåt är det muskler som utför eller hindrar rotationer och oönskade vridningar som tränas mest.

-Med nyvunnen faktakunskap är det mycket roligare att träna smart och lättare att argumentera mot tyckare och åsiktsmaskiner.

Hela experimentet kunde ha gjorts på flera andra sätt men resultatet visar ändå med tydlighet hur magens och ryggens muskler aktiveras i mer än 50 olika övningar.

För ryggsträckarmusklera är bicepscurl och vanliga knäböj effektivare än marklyft. Ryggsträckerna jobbar enligt undersökningen allra mest vid lättare rotationsövningar med att hålla kroppen upprätt rak med rätt teknik.


Kort sagt aktiverar chins och bicepscurls magens och ryggens muskler i större uträckning än typiska mag och ryggövningar som används av tränare och utövare i styrketräningssammanhang.

-Att Ab Wheel funkar för bukmusklerna är sedan tidigare känt men att det är sned bukmuskulatur som aktiveras mest när man tror att man tränar de raka bukmusklerna är kanske en nyhet.

-Att läsa på och förstå innehållet och att vara klok nog att använda nyvunnen kunskap i sin träning är att utveckla sig själv och andra.

-Att byta ut gammal kunskap mot nytt är att ta ett nästa steg i utvecklingen och att träna på vetenskalplig grund och använda övningar som fungerar är att träna funktionellt för att skapa nya och bättre tränings- och tävlingresultat.

I belastade övningar som knäböj, frontböj och marklyft användes en belastning på stången som motsvarar 5RM.

Källa: T-Nation http://www.t-nation.com

Läs hela artikeln om mer än 50 rygg och magövningar
https://www.t-nation.com/training/inside-the-muscles-best-ab-exercises?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article2632

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se/hockey

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se