Resultatet av studien berättar att spelare på U17 och U19 elitnivå ska vara minst lika bra eller bättre tränade än äldre elitspelare för att orka springa längre och snabbare på match.

En kartläggning av hur långt och snabbt elitspelare på junior och senior nivå rör sig visar att juniorerna springer längre sträckor på match och gör fler inbromsningar och snabba maxlöpningar än seniorer som spelar fotboll på elitnivå.

Elitspelare på junior och senior nivå utför över 80 accelerationer och inbromsningar under en match. Totalt rör sig spelarna över en mil under matchen där 600 meter avverkas i hög fart och 150 meter i maximal hastighet.

Det intressanta i studien är att yngre spelare springer både längre och snabbare än seniorerna.

I den aktuella studien analyserades åtta proffsmatcher, fem U19-matcher och fyra U17-matcher med hjälp av ett positionssystem som mäter sträckan som spelarna springer tillsammans med start, stopp och riktningsförändringar i olika hastigheter.

För ungdomsspelare som tränar för att spela fotboll på junior elitnivå gäller det att börja träna målmedvetet i god tid.

Det är i samband med puberteten det är lättats för unga spelare att träna upp konditionen och sprintsnabbheten för att orka hålla tempo och var upprepat snabba under en hel match.

Ser ni till att ungdomar och juniorer i din förening som vill spela fotboll på elitnivå är minst lika bra eller bättre tränade än A-lagsspelarna?


National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10,1519 / JSC.0000000000001918