Många slarvar med rehabilitering efter skada och struntar i att läka ihop innan träning, tävling och match. En akut skada går över relativt snabbt men stelhet och ömhet hänger kvar.

Hockey- och innebandysäsongen för elitlagen har precis börjat och de första matcherna har spelats. Tidigare skadade stjärnspelare och nyförvärv provar lyckan efter avslutad rehabträning men har smärtan kvar efter läkning.

Själva skadan kan vara utläkt men centrala nervsystemet skyddar tidigare skadat område genom minskad anspänning av skadade muskler som ett skydd mot nya skador.

När hjärnan inte tillåter att musklerna spänner sig med full kraft efter en muskelskada blir belastningen på senor och senfästen större med långvarig ömhet, smärta och stelhet som efterhängsna symtom.

Centrala nervsystemet hindrar de snabba muskelfibrerna att spänna sig vilket gör att för tidig återgång till full träning och tävlig orsakar en större belastning på stödjevävnad och långsamma muskler.

Via nervsystemet tar hjärnan emot information från överbelastade senor och svarar med smärtsignaler och ömhet i det tidigare skadade området.

Vid fortsatt aktivitet förstärks smärtsignalerna för att ge skadeområdet förbättrat skydd mot ökad belastning. Centrala nervsystemet förmedlar på så vis en upplevelse av smärta, styvhet och stelhet trots att ursprungsskadan kan vara utläkt.

En kronisk smärtcykel skapas med en sänkt smärttröskeln där upplevd smärta och stelhet uppstår i hjärnan och förmedlas till skadeområdet. Under total vila försvagas musklerna ytterligare vilket i sin tur ökar belastingen på stödjevävnad och senstrukturer.

På så vis går det varken att fortsätta att träna och tävla eller att vila sig i form. Direkt när aktiviteten återupptas återkommer smärtupplevelsen.

Eftersom smärta förmedlas av hjärnan så är det svårt att hitta orskaken med magnetröntgen och ultraljud. Stretching, massage och lokal behandling över smärtområdet kommer inte att ge avsedd effekt när muskelvävanden inte längre är skadad och smärtan uppstår när smärtmekanismer från det centrala nervsystemet skapar en upplevelse av smärta som försvar.

Skadade idrottsutövare och terapeuter av olika slag behöver förstå att kronisk smärta inte nödvändigtvis är strukturell och sitter i muskeln utan att den uppstår i det centrala nervsystemet. Behandlingen ska generaliseras och rehabiliteringen ska inriktas på hela kroppen istället för bara på det skadade området. Träningen ska inriktas på att stärka muskelaturen och förstärka nerv-muskelfunktionen genom anpassad träning.

Komplexa sammansatta rörelser i flera rörelseplan tillsammans med övningar som involverar både friska och tidigare skadade muskler i samma rörelse ska ersätta isolerad träning för att skapa en förutsättning för optimal muskelrekrytering.

När tyngre och snabbare träning kan utövas utan att smärta uppstår ska träningen inriktas på att vara kort och intensiv på pigga ben med lång vila mellan varje moment inna det är dags att börja träna mer idrottspecifikt för att förbereda kroppen på en högre bealstning med tuffare träning på tävlingsnivå.

Med kunskap om kroppen och en smart plan för rehabilitering ska träning och behandling skapa förutsättning för att utöva sport utan smärta.

LÄS MER:
https://www.freelapusa.com/chronic-hamstring-problems-in-sprinters-management-and-recovery/


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se