I 50 år har stretching försämrat prestationen

8/10, 2017 kl. 18:25

Trots att forskningen i mer än 50 år visat att statisk stretching försämrar förmågan att utveckla styrka och spänst som är avgörande faktorer i alla snabba och explosiva bollsporter använder tränare och idrottsutövare i alla åldrar stretching innan träning, tävling och match.

En metaanalys är en studie av ett antal vetenskapliga artiklar som sammanfattar forskningsläget inom ett visst område. 2013 gjordes en metaanalys av ett stort antal studier som skrivits mellan 1966-2010 om statisk stretching i samband med uppvärmning före träning och tävling där samtliga 106 studier påvisar att stretching som uppvärmning försämrar test- och träningsresultat för moment som kräver styrka och spänst.

Trots att forskningen i mer än 50 år visat att statisk stretching försämrar förmågan att utveckla styrka och spänst som är avgörande faktorer i alla snabba och explosiva bollsporter använder tränare och idrottsutövare i alla åldrar stretching innan träning, tävling och match.

Ungdomar, amatörer och proffs som tränar för att bli starka och explosiva i sin sport gör klokt i att använda modern uppvärmning från 2000-talet.

Att i ren okunskap fortsätta att stretcha på som om inget hade hänt inom idrottsvetenskapen de senaste 50 åren är att aktivt hindra utveckling hos spelare i alla åldrar och på alla nivåer som vill utöva snabba och explosiva sporter.

Läs på och förstå att sport som kräver att utövarna är starka, snabba och explosiva ställer stora krav på utövarens förmåga att att förbereda sig och att träna på rätt sätt.

Hur gör ni i ditt lag med statisk stretching i samband med träning och match?

Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


DOI: 10.1111/j.1600-0838.2012.01444.x

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng