Längd, vikt och resultat för stående längdhopp och kort sprint på 10 och 30 meter kan ingå i en enkel combine test för att hitta unga talanger eller för att kolla formen på äldre spelare.

När testresultaten i en färsk studie jämfördes mellan damspelare på junior och senior elitnivå är stående längdhopp det test som bäst visar vem som har god sprintförmåga.

Ett tydligt samband uppstår när man delar in spelarna i två lika stora grupper där de spelare som hoppar längst också visar bästa sluttiderna på både 10 och 30 meter sprint.

Ännu tydligare samband uppstår när man jämför resultaten hos gruppen spelare som hoppar kort. Där är sprintresultaten markant sämre. Stående längdhopp kan kopplas till tidtagning på kort sprint och kan användas för att utveckla snabba spelare i lagbollsport.

Hoppträning och hopptester tillsammans med löpskolning och kort sprint ska därför inleda varje träning i syfte att utveckla snabba spelare.

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000000683