Talang för idrott är den medfödda förmågan att bli riktigt bra i sport. Utöver talang krävs anpassad träning under 10-15 år för att infria drömmen om att slå nya rekord och att kunna leva på att utöva sport i vuxen ålder.

Många talanger lägger av efter halva tiden och endast ett fåtal talanger klarar av att ta sig hela vägen från barn och ungdom till senior elit. Barn sätter i allmänhet igång med sport när de börjar skolan i 7 års ålder och slutar i många fall med sport efter nionde klass.

Under den tiden har den som gått i svensk grundskola haft minst 500 timmars utbildning i idrott och hälsa. För den som samtidigt med skolidrotten tränat sin sport på fritiden tillkommer ytterliggare 500-1000 timmar beroende på om man utövat bredd- eller elitidrott med tidig specialisering.

Trots 500 timmars schemlagd skolidrott och mer än tusen timmar av träning och tävling på fritiden saknar väldigt många talangfulla ungdomar den rörlighet, kondition, styrka och spänst som krävs för att börja en seriös elitsatning vid 16 års ålder.

Efter tusentals träningstimmar under uppväxtåren är den fysiska förmågan ändå inte i fas med kravprofilen för att komma in på ett idrottsgymnasie med tydlig elitprofil för fortsatt utveckling från duktig ungdom till junior elit.

Skolan och föreningsidrotten missar i många fall att utveckla talangfulla och mindre talangfulla idrottsutövare under de viktiga uppväxtåren. Barn som fått 500 timmars schemalagd idrottsutbildning i skolan och samtidigt tränat tusentals timmar på fritiden saknar ändå rörlighet, kondition och styrka när det är dags att bestämma sig för en fortsatt idrottskarriär.

Eftersom det är under barn och ungdomsåren som de flesta fysiska förmågor för rörlighet, koordination, snabbhet, styrka och spänst utvecklas kommer flera talanger inte att nå sin fulla potensial eftersom de saknar fysisk förutsättning att utvecklas från talang i ungdomsåren till framgångsrik idrottsutövare efter tonåren.

Oavsett om talangen är liten eller stor så är anpassad träning under många år det som leder till idrottslig framgång senare i livet. Talangen är medfödd men försvinner tidigt om utvecklingen stannar av. Med hjälp av skolan och föreningslivet har alla barn och ungdomar som själva vill en chans att utvecklas om träningen anpassas till vad som krävs för att utöva sport på en högre nivå.

Idag är det många som inte får den chansen för att 10 års schemalagd träning inte leder till den rörlighet styrka, kondition och spänst som idrotten kräver. Föreningsidrotten klarar heller inte av att på samma tid utveckla unga talanger till sin fulla potensial genom anpassad träning under uppväxtåren.


All Sport & Idrott

http://webcoach.se/pages/view/fotboll

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://sportidrott.se/articles/view/trana-uthallighet-under-puberteten