Rörlighetstester som kan kopplas till kontaktskador

11/10, 2017 kl. 20:11

Rörlighetstestet för baksidan av låret är det test som tydligast visar skillnad när skadestatistiken mellan rörliga och mindre rörliga spelare jämförs i en nygjord studie som syftar till visa vilken typ av tester som kan användas för att förutsäga vem eller vilka spelare som lättast skadar sig på träning och match.

Tuffa kollisionssporter som hockey, amerikansk fotboll och rugby ger upphov till olika former av idrottsskador. Rugbyspelare med bra rörlighet klarar sig bättre från svårare kontaktskador än vad spelare som har svårt med rörlighetstesterna gör.

Rörlighetstestet för baksidan av låret är det test som tydligast visar skillnad när skadestatistiken mellan rörliga och mindre rörliga spelare jämförs i en nygjord studie som syftar till visa vilken typ av tester som kan användas för att förutsäga vem eller vilka spelare som lättast skadar sig.

Förutom tester som anger rörligheten för baksidan av låret ger andra tester som testar förmågan att utföra en djup knäböj tillsammans med linjära utfallssteg en fingervisning om vilka spelare som lättare råkar för kontaktskador under träning och match.

Enstaka rörlighetstest och kombinationer av rörlighetstester som används för att testa spelarnas rörlighet går att använda som indikatorer när det
gäller att koppla ihop testresultat med spelare som har lättare att råka ut för en kontaktskada än andra.

Det är god idé att lägga upp en smart plan för tester och träning av rörligheten för alla tränare och spelare som vill undvika idrottsskador.

Nedsatt rörlighet kan enligt studien även kopplas ihop med skador som inte är av karaktären kontaktskada. Här är det ingen speciell test eller kombination av tester som ger en lika tydlig bild som när det gäller att koppla ihop kontaktskador med dålig rörlighet.

Tränar ni rörlighet i ditt lag för att förebygga kontaktskador eller väntar ni bara på att skador inträffar?

Journal of Strength & Conditioning Research

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001422

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng