Snabbaste spelarna på isen har också bäst kondition

12/8, 2017 kl. 16:16

Det råder delade meningar bland tränare, agenter och allmänheten om en hockeyspelare verkligen behöver bra kondition eftersom spelet är snabbt och explosivt. Sanningen är den att de snabbaste och explosivaste spelarna på isen även är bäst i test på cykeltester och löptester som mäter uthålligheten.

  • Niclas Carlson Gävle V4S Ifaf
  • Webcoach
  • Webcoach
  • Webcoach

Forskning och forskningsresultat från den Polska Hockeyligan som jobbar målmedvetet för att höja den fysiska statusen bland spelarna som på samma sätt som i Sverige och övriga Europa blivit sämre bland både juniorer och seniorer de senaste åren innefattar tester på löpband och cykel tillsammans med idrottsspecifika hockeytester på is.

Testerna visar att spelare med riktigt bra testresultat för uthållighet är samma spelare som presterar bäst i test vid 30 meter sprint och 6 x 30 meter upprepad sprint på is och på skridskotester som 6 x 9 meter som mäter upprepad sprintsnabbhet med start, stopp och snabba riktningsförändringar på isen.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042814017789

Snabba och explosiva lagsporter som ishockey ställer höga krav på att spelare som tränar och tävlar på hög junior och senior nivå är både uthålliga, starka, snabba och explosiva.

Det råder delade meningar bland tränare, agenter och allmänheten om en hockeyspelare verkligen behöver bra kondition eftersom spelet är snabbt och explosivt.

Sanningen är den att de snabbaste och explosivaste spelarna på isen även är bäst i test på cykeltester och löptester som mäter uthålligheten.

Med bra kondition blir mjölksyravärdet lägre i tester som mäter kraftutveckling i ett Wingate test och i testerna som utvärderar upprepad sprintsnabbhet.

Ett byte i hockey varar upp till en minut och innehåller 4-8 korta ryck i maximal fart med totalt 4-8 minuter av högintensivt arbete per match.

Med enkla träningstester på och vid sidan av isen kan tränare och spelare följa utvecklingen av den fysiska statusen samtidigt som laget testar och tränar för att förbättra resultaten för kort sprint och upprepad sprintsnabbhet med start, stopp och snabba riktningsförändringar på isen.

Mäter ni kondition och åkstyrka på spelarna i ditt lag?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng