Spontanidrott har blivit en ny påkostad arenasport

6/8, 2017 kl. 21:13

Samtidigt som nya påkostade arenor och idrottsplatser för spontanidrott fortsätter att byggas för att sätta landets kommuner på kartan berättar idrotten själva om att barn och ungdomar i allt större utsträckning slutar med sport.

  • Niclas Carlson Gävle
  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

Barn idrottar allt mindre och färre ungdomar är beredda att lägga ner det jobb som krävs för en fortsatt karriär på junior och senior nivå. Samtidigt som fler ungdomar slutar att idrotta bygger landets kommuner nya hallar för bollsport, friidrott och multisport.

Svenska Kommunförbundet har från 1983 återkommande samlat in uppgifter om sport- och fritidsanläggningar i Sverige. En jämförelse mellan 90-talet och 00-talet visar hur antalet anläggningar för flera olika sporter har utökats mellan 1990 och 2006.

Antalet bandybanor med konstis har nästan fördubblats från 40 till 70. Fullstora konstgräsplaner för fotboll har utökats från 30 till 160 och fotbollsplaner med naturgräs i landet har vuxit med 450 stycken och planer med sand har utökats med 150 fullstora fotbollsplaner.

Under samma tid som utbyggnaden av nya fotbollplaner har skett har antalet herr- och damfotbollslag, A-lag och B-lag minskat med nära 40 procent från 5399 till 3336 lag.

https://www.fotbollskanalen.se/kartlaggning/granskning-klubbdoden-i-sverige---over-en-tredjedel-av-lagen-har-forsvunnit/

För friidrott har det mellan 90-talet och 00-talet tillkommit 60 friidrottsanläggningar och 40 inomhushallar för friidrott. Antalet multihallar för bollsport och annan idrott har utökats med 350 nybyggda hallar under samma tid.

Det har också byggts 50 mindre fotbollshallar och 100 nya ishallar av olika storlekar under 2000-talet. Undersökningen gäller fram till 2006 vilket gör att
flera hallar projekterats och har byggts fram till idag.

Samtidigt som nya påkostade arenor och idrottsplatser för spontanidrott fortsätter att byggas för att sätta landets kommuner på kartan berättar idrotten själva om att barn och ungdomar i allt större utsträckning slutar med sport.

Ungdomstränare i landets kommuner funderar över verksamheten när barnen dyker upp på en nybyggd eller nyrustad arena varannan vecka när föräldrarna skjutsar sina barn till den aktivitet som verkar roligast för dagen.

Landets kommuner bygger arenor för miljarder åt en generation som vill ha skoj under tiden de tränar och gärna provar på olika sporter men inte stannar kvar.

Barn och ungdomar idrottar "spontant" när det känns kul och om det krävs en ny hall med alla tillbehör för att locka deltagare för dagen blir det svårt för framtidens idrottsföreningar att planera och genomföra en meningsfull verksamhet för en mindre grupp barn och ungdomar när utövarna kommer och går som de vill.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting
http://www.bd.komforb.se/download/18.63f994d3116d14154b18000643/1381761222650/Fritidsanl%C3%A4ggningar+i+Sverige.pdf


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng