Toppklubbarna vaccinerar sina spelare mot skador med hårdträning

6/8, 2017 kl. 18:22

Skellefteå och Frölunda har kanske SHL bäst tränade spelare och mest tränade lag. När Frölunda vann både CHL och SM-guld samma år kunde man göra det utan några spelare på skadelistan efter jul. British Journal of Sports Medicin visar i en sammanställning att idrottare som är tränade att tåla hög träningsbelastning kan använda hårdträning under tävlingssäsongen som ett vaccin mot idrottsskador.

All träning ska vara skadeförebyggande i första hand. Genom anpassad träning lär sig spelare att tåla hård träning och hög belastning vid träning och match under en hel säsong.

Lagen som klarar sig bäst från skador är ofta samma
lag som undviker streckstrider och istället spelar slutspel och finaler.

För lite träning och träning som inte är anpassad till
sporten och spelaren leder enligt sammanställningen i British Journal of Sports Medicin till mjukdelsskador som uppstår utan kroppskontakt.

Skellefteå och Frölunda har kanske SHL bäst tränade spelare och mest tränade lag. När Frölunda vann både CHL och SM-guld samma år kunde man göra det utan några spelare på skadelistan efter jul.

British Journal of Sports Medicin visar i en sammanställning att idrottare som är tränade att tåla hög träningsbelastning kan använda hårdträning under tävlingssäsongen som ett vaccin mot idrottsskador.

Med anpassad träning menas i allmänhet träning som är skadeförebyggande och prestationshöjande där träningsupplägget tar hänsyn till varje spelares ålder, utbildningsnivå och fysiska färdigheter.

Det kan innebära att träningen doseras olika mellan lagets yngsta och äldsta spelare där anpassad träning enligt sammanställningen i British Journal of Sport Medicin är träning som fungerar skadeförebyggande och prestationshöjande utan att leda till några skador.

När spelare i alla åldrar drabbas av mjukdelsskador utan kroppskontakt med andra spelare under träning och match är träningen per definition inte anpassad till sporten eller spelaren.

Lag som tränat för lite eller för mycket under sommaren drabbas oftare av skador där äldre och mer erfarna spelare lättare drabbas av träningsskador än vad unga och oerfarna spelare gör. Det kan innebära att lagen som inte kommer tränade för uppgiften får starta säsongen utan trotjänare, nya spelare och äldre importer.

Anpassad träning sker bäst genom återkommande tester som mäter spelarens fysiska kapacitet. Om laget inte testar och tränar sina spelare individanpassat med hjälp av testresultaten kan antalet mjukdelsskadade spelare i laget före, under och efter säsong vara en bra värdemätare på hur träningen fungerat.

British Journal of Sports Medicin

The training—injury prevention paradox: should athletes be training smarter and harder
http://bjsm.bmj.com/content/50/5/273

All Sport & Idrott


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng