När Spanska topplagen använder modern genteknik för att hitta framtidens snabba fotbollsspelare fortsätter Sverige att nöta på med LOK-stöd för att utvärdera ungdomsidrotten.

Medans andra länder tränar målmedvetet efter klubbens egen kravprofil är vi själva samtidigt överdrivet försiktiga med att ställa krav på spelare i utvecklingsbar ålder för att vi ska få behålla dem så länge som möjligt i lagen. -Tänk om dom slutar

Snabbheten spelar en avgörande roll i alla moderna bollsporter och idrottsforskningen funderar som bäst på om genteknik kan vara ett sätt att hitta spelare som är födda snabba och hur dom kan utvecklas vidare utan att skada sig. Utan att vara född med idrottens supergener är det svårt att bli riktig snabb.

Alla spelare, även dem som inte utrustats med några supergener kan ändå bli snabbare genom anpassad sprintträning under barn och ungdomsåren

Snabbhet kan tränas från det att barnen är små och ska ingå som en bärande del av specialförbundets talang och utvecklingsplan. Det gäller i alla bollsporter att springa 5 meter under 1 sekund. 10 meter under 2 sekunder och 20 meter snabbare än 3 sekunder blankt.

Genom att testa alla spelare i laget är det lätt att i tidig ålder med hjälp av testresultaten träna rätt för att utveckla sprintsnabbheten när den är som lättast att träna upp.

Den som inte testar snabbheten vet knappast om spelarna i barn och ungdomslagen är så snabba som spelet kräver när det är dags att prova lyckan i en högre division.

Det visar sig lätt vem som är tillräckligt snabb när det är dags för landslagspel som ungdom och junior. Utan snabbheten är det svårt för unga svenska spelare att prestera på samma nivå som en handplockad grupp av spelare från en fotbollsnation som använder modern genteknik för att hitta och utveckla de snabbaste spelarna.

Oavsett vad man tycker eller tänker om upprepade tester av barn och ungdomar under utvecklingsåren så är det ett bra sätt att bibehålla och utveckla sprinsnabbheten hos unga spelare som drömmer om att spela på högsta nivå som junior och senior.

Våra egna naturligt snabba och talangfulla spelare
tappar snabbheten utan anpassad träning och den stora gruppen spelare som inte är "snabba från födseln" kan inte mäta sig mot riktigt snabba spelare från andra nationer i landskamper och större mästerskap när man glömmer bort att testa och träna snabbhet

Med en uppsjö av snabba spelare går det för stora fotbollsnationer att plocka russinen ur kakan men med en eller två snabba spelare i varje svenskt barn och ungdomslag är det nödvändigt att utveckla sprintsnabbheten med tester och anpassad träning redan när spelarna är små.

Testar ni snabbheten i barn och ungdomslagen i din klubb?


All Sport & Idrott

WEBCOACH FOTBOLL
http://webcoach.se/pages/view/fotboll


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se